GANZ RÁDIÓKLUB SZAKMAI OLDALA

3,5MHz direkt keverésű LSB Rádióvevő 2015

(nem csak kezdőknek)

Balogh Sándor, Ganz Rádióklub SE

A vevő "deszkamodellje" minimálisan eltér a véglegestő

A vevő "deszkamodell" képe  - minimálisan eltér a véglegestől

 

A MRASZ ez évben megtartott nyári táborában konstruktőri feladatokkal színesítettem a programot. Sok forrasztással és szereléssel járó feladatot kerestem, mellyel rádióamatőr jellegű, később értelmesen használható eszközhöz jutnak a táborozók.  Kézenfekvő megoldást jelentett egy RH-vevő építése, melyen keresztül a fiatalok tapasztalatokat szerezhetnek forrasztásban, alkatrészek rajzjeleiben és mérésében, valamint a rádió hangolásában.    

Sokáig „gyári” SSB QRP KIT-ek építésében gondolkodtam, de ezek ára (legkevesebb 40 000Ft) elrettentett a tucatnyi példány beszerzésétől.

A kapcsolások utáni keresgélésben ráakadtam a http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/bastl_adresar.htm címre, ahol találtam egy megfelelően kidolgozottnak tűnő, direkt keverésű LSB-vevő rajzát, VFO nélkül.

A vevő kapcsolását némileg egyszerűsítve, két helyen javítva, NYÁK-ot terveztem hozzá, majd építettem egy nagy szintű VFO kapcsolást, mely kiszolgálja a vevő 5Vpp nagyságú lokáljel igényét.

A VFO hangoló elemének varicap-dódát választottam, mellyel ugyan nem túl stabil, de jól finom hangolható, mechanikailag kivitelezhető, és legfőképp beszerezhető elemekből felépített áramkörhöz jutottam. A hangoló feszültség pedig kiváló alkalmat ad a frekvenciaskála műszeres kijelzésére –bár a skála közel logaritmikus lesz.

A tervezés közben kiemelt figyelmet fordítottam a szinte mindenhol beszerezhető és olcsó alkatrészek használatára.  A készülék két legértékesebb alkatrésze: az 5 KOhm értékű HELIPOT, és a hangolást jelző műszer a HAM-bazárból került beszerzésre. Mivel a kapcsolás kezdők részére készült, a tekercs impedanciák kiválasztásánál szabványsor értékekeit alkalmaztam, így akinek nincs impedancia mérő műszere, annak nem kell házilag tekercselni, mivel a kész gyári tekercsek beszerezhetőek az alkatrészboltokban. (pl: hqvideo.hu)

 

A vevő működése:

A becsatolt antennajelet egy sávszűrőn át juttatjuk a kéttranzisztoros bemeneti erősítőre. Az erősítő kimenete kétfelé osztva, egymással 90°-os fázist bezárva érkezik a CMOS kapcsoló IC egy-egy áramkörére (keverő), mely után ismét erősítés következik és a két kimenő hangfrekvenciás jel párhuzamosan haladva további fázisbeállításon megy keresztül. A két jel közösítésekor az USB komponensek nagyrészt kioltódnak, innen már csak szűrni és erősíteni kell a hangszóró jelet. A beépített szűrő használata kapcsolható: beiktatásával kb 2.5 KHz-re csökken a vett sávszélesség.

A kapcsolásban a direkt keveréshez nem szokott konstruktőröknek megdöbbentő, hogy kimaradhatott a szakértelmet kívánó gyűrűs keverő, a beszerezhetetlen kvarc-szűrők, és a méregdrága keverő IC is.

 

Az oszcillátor működése:

Az oszcillátor alapját a Cloppits-kapcsolás nyújtja. A rezgéskeltést adó tranzisztor az oszcillátor alkatrészekkel közös árnyékolt dobozba került. Az ezt követő elválasztó erősítő FET-je és a végerősítő tranzisztora után szűrő gondoskodik a felharmónikusok kizárásáról.

A Cloppits oszcillátor kimenő jele szűrés nélkül: -13dB a különbség a vivő és a legmagasabb felharmónikus szintje között. 

Az oszcillátor kimenetére épített szűrő sávon kívüli csillapításával levágja a felharmónikusokat: -53dB a jel tisztasága a legrosszabb ponton.


Fontos paraméter egy szűrőnél az átviteli sáv egyenessége. Az alábbi mérést a spektrumanalizátor speciális "max hold" üzemmódjában a VFO végighangolásával készült: A szűrő sávon belüli pontossága jobb mint 0.5dB!   A Cloppits-oszcillátor kimenőjelének tisztasága: a műszer kijelezhető legnagyobb dinamika tartománya kevesebb, mint a mért érték...A maximális kimenő teljesítmény és a frekvencia stabilitás elősegítése miatt az elválasztó és a végerősítő +12V rendszertápot kap, az oszcillátor és a hangoló feszültség részére pedig 8,2V-os Zener-diódával stabilizált, szűrt DC tápegység került az áramkörbe.

BEÁLLÍTÁSOK ÉS A BEHANGOLÁS MENETE

Először ellenőrizzük a panelek rendszertápjait.

A 12V, 5V, és a 2.5V meglétét a vevőpanelen, illetve a 12V és a 8,2V meglétét a VFO áramkörén.

A kivezérlés nélkül vevő fogyasztása 90mA, az oszcillátoré kb 40mA, melyet a műszervilágítás árama további 50mA-el növel. A kész berendezés 170-190mA-t vesz fel a tápegységről.   


A VFO behangolásával kezdjünk, az oszcilláció meglétét oszcilloszkóppal ellenőrizhetjük.

A kimeneten 4…6Vpp nagyságú szinusz jelet kell látnunk.  A jel megléte esetén állítsuk minimum állásba a P1 trimmert, maximumra a P2 trimmert, a P4-es műszer trimmert pedig középállásba.      Az alsó frekvencia beállításához tekerjük minimum állásba a helipotot, és addig növeljük a P1 értékét, míg el nem érjük a megkívánt alsó frekvenciát (3500 KHz)

A felső frekvenciahatár beállításához tekerjük végkitérésbe a helipotot, majd állítsuk be a P2 csökkentésével a felső sávhatárt (3800 KHz)

A frekvencia beállításához frekvenciamérőt, vagy akár RH-vevőt is használhatunk

A beállítás után a P4 trimmer potenciométerrel állítsuk a műszert végkitérésbe, majd az egész folyamatot 2-3 alkalommal ismételjük meg, mivel az ellenállás változások minimálisan elhúzzák a beállításokat.

Most a vevő behangolásával folytassuk a munkát!

Most csak a vevő kapjon tápfeszültséget, mert az oszcillátorjel kisugárzása miatt a mérések hibásak lennének. Kapcsoljunk RF generátort az antennacsatlakozóra, vagy kössünk rá 30-40 dB csillapítón keresztül RH-adót visszavett kimenőszint mellett CW üzemmódban. A beállított frekvencia legyen 3600KHz, a jel nagysága kb -30….-40dBm.

A T2 tranzisztor emitterére csatlakoztassunk oszcilloszkóp mérőkábelt, és állítsunk be maximális amplitúdót a C3 és C5 segítségével. Figyelem! Csak szigetelt hangoló pálca használható!

A bemeneti szűrő átviteli egyenetlensége helyes hangolásnál jobb mint +-0.5dB, sávon kívüli elnyomása 40…50dB

Ezek után forgassuk középállásba a P1-es trimmer potenciométert, és kapcsoljunk egy-egy oszcilloszkóp mérőfejet Az IC1 2. és 10. lábára! (Az IC-t ekkor vegyük ki a foglalatból, és a lábak helyére dugott alkatrészlábra csíptessük a mérőfejeket)

Állítsuk be a két csatornát közel azonos amplitúdóra, 90°-os fázishelyzettel a C11 és C12 trimmer kondenzátorok segítségével.  (kis segítség a kezdők részére: A teljes szinusz hullám hosszát kockában megmérve kapott számot osszuk el 4-el! Ennyi legyen a távolság a két látható jel között.)

USB oldalsáv LSB oldalsáv
A használat előtt még egy teszt elvégzése tanácsos: A vevőt hajtsuk meg tiszta vivővel, hangoljunk a vevőt vivő „alá” majd mérjük a szinusz jelek nagyságát és 180° fáziskülönbségét az R33 és R34 ellenálláson két csatornás oszcilloszkóppal. Amennyiben a két jel mérete jelentősen eltérne, ismét hangoljuk a C11 és C12 trimmert, vagy finoman növeljük a gyengébb csatorna erősítését a jel útjában lévő műveleti erősítő visszacsatoló ellenállásának növelésével (pl: 10k > 15k)   AZ LSB komponensek azonos fázisban fognak érkezni :
Az R33 és R34 ellenállás közös pontján lévő jel ebből a két nagyjából azonos fázisban lévő szinuszjelből tevődi össze

A beállítás ezzel be is fejeződött. A VFO-t és a vevőt ezek után kössük össze jó minőségű árnyékolt koax kábellel, helyezzük táp alá a VFO-t is és tegyünk a bemenetre antennát.

Tapasztalatok a rádió működésével kapcsolatban:

Ez nem egy profi rádióvevő. Nem tartalmaz erősítésszabályozást, így jó vételre csupán az esti órákban lehet felkészülni.

Méréseim szerint a bemenetre adott -115dBm-es szint feletti a rádió érzékenysége, teljes kivezérlés mellett.

Az első antennás használatkor tanácsos „fülre” finom hangolni a vevő bemenetén lévő szűrőket, mivel az antenna impedanciája a bemeneti szűrőt kissé elhangolhatja.

A két panel mérete azonos, ezért egymás felé szerelhetők, 4db 2,5mm-es 3-4cm hosszú csavar segítségével.  A VFO kimenete ekkor függőlegesen haladhat át a panelek között.

Már a tesztelések alatt is fontos a jó földelés a két panel között: a panelek föld fóliáját akár több helyen is kössük össze, rövid vezetékekkel.

A készüléket ajánlott bedobozolni, esetleg árnyékolással a panelek között. Még jobb megoldás a külön doboz a két egységnek: Ekkor árnyékolt vezetékkel kössük be az oszcillátor jelet.

Amennyiben a VFO jele közvetlenül rászór a vevő panelére, akkor a vevő a sávban ismétlődő zavarokat fog generálni!

A rádió 12V-os, legalább 500mA árammal terhelhető. stabil tápegységről használható.

 

Mindezek mellett az ár/érték aránya kiváló, a hangja szép: kezdők számára első készüléknek, SWL munkára, vagy akár tapasztalatok szerzésére a direkt keverésű rádiókkal kapcsolatban ajánlom a megépítését.
A vevő beszabályozásának lépéseiről, a működéséről és méréseiről részletes videók találhatóak  a Ganz Rádióklub facebook oldalán!  

Továbbépíthetőség:

További műveleti erősítők beiktatásával akár 250Hz-es átviteli sáv is kialakítható a távíró szerelmeseinek. (lásd eredeti rajz az interneten)

A vevő kimenetét csatlakoztathatjuk a PC hangkártya bemenetre, így sok rádióamatőr üzemmód elérhetővé válik.

A Varicapos hangolást kihasználva, „panorámavevő” készíthető az áramkörből: Ha swepelt feszültséggel hajtjuk meg a varicap bemenetét és egy oszcilloszkóp „X” eltérítését, a vevő kimenetére pedig diódás egyenirányítót építünk, annak kimenete meghajthatja az „Y” csatornát. 

Az oszcillátor kis módosításával (kisebb kapacitású varicap, és párhuzamos fix kondenzátor beépítése) ugyan csökkenne az áthangolható sávrész, de nőne a stabilitás.  Szintén a stabilitást javítaná az oszcillátor temperálása: amennyiben állandó (pl 40°C) hőmérsékletre fűtenénk az árnyékoló dobozt, úgy a hőmérséklet stabilizálódása után a frekvencia érzéketlenné válna a külső hőmérsékletváltozásokra.

A vételi frekvencia elhangolódása, hideg bekapcsolás után:


Az után építéshez sok sikert kívánok!  A vevő és a VFO NYÁK lapja előzetes egyeztetés után elérhető a HAM-bazárban


Kapcsolás Rajz NYÁK rajz Beültetési rajz Röntgen rajz
Vevő VEVŐ KAPCSOLÁS VEVŐ NYÁK  VEVŐ BEÜLTETÉS VEVŐ RÖNTGEN RAJZ
VFO VFO KAPCSOLÁS VFO NYÁK  VFO BEÜLTETÉS VFO RÖNTGEN RAJZ