GANZ RÁDIÓKLUB SZAKMAI OLDALA

ORION AR 602 rádióba TDA7000 beépítése a meglévő tuner megtartásával   
Balogh Sándor, Ganz Rádióklub SE

Az átalakítás célja: újra teljes értékű használati tárggyá tenni egy régi emlékként örzött csöves rádióvevőt.
A munka során semmilyen visszafordíthatatlan beavatkozás nem történik, a készülék két fába csavarozott rögzítési ponton kívül, teljes értékben eredeti marad. A rádió saját URH vevője az 5. gombon továbbra is hallgatható, és bekerül egy új, teljes éerékő FM vevő az 1. gombra.  A hangolás nem változik, mindkét vevő a skálán hangolható.

A Rádió saját vevője gyárilag az OIRT sávra készült, dacára annak, hogy CCIR frekvenciák szerepelnek a skálán. A saját vevőjét a kávába szerelt S042 -keverő segítségével már hamarabb "áthangoltam", de a sáv teljes átfogását nem tudtam elérni, mivel borzasztóan szerelhetetlen a rádió saját tunere. (nagyobb lett volna a kár a kelleténél)     Az SO42 hatására jelentősen javult az érzékenység, akinek pár adó elég  (kb 10MHz szélességben) , az 30MHz kvarccal megoldhatja a vételt a keverővel is.

Az alábbi képre kattintva elérhető a TDA7000 vevő beépítéséről minden információ.A munkához szükséges szabadidő: TDA7000 építés , dobozolás, tesztelés : kb 2 nap
TDA7000 ára kb 4000 Ft...

A TDA 7000 javasolt tápja 5...7V A fűtésfeszültséget egyutas egyenirányitással lehet csak tápnak használni, és kell rá szűrésnek kb 1000uF 16V kondenzátor.
A fűtés bekötése előtt izzóval , vagy AC feszültségmérővel ellenőrízni kell a két vezetékből, hogy melyik van a trafónál sasszira kötve.
Az legyen itt is a földre forraszta, a másik mehet a diódára. Esetleg érdemes egy 9V teljesítmény zenert vagy 78L05-öt  rátenni a kondenzátorra, az esetleges túllövések  védelme miatt.  Az eredő DC kb 7,3V lesz.
A beépítés: kb  3 óra.
Látogass el a Ganz Rádióklub facebook oldalára is!
Videók, információk, leírások, fotók...