GANZ RÁDIÓKLUB SZAKMAI OLDALA

144 MHz FELHARMÓNIKUS SZŰRŐ 

(144/432MHz LPF filter)

English short version below

Balogh Sándor, Ganz Rádióklub SE


A szűrő képe

A szűrő tervezésének oka: 

A szűrőt a Ganz klub állomásán az egy időben üzemeltetett 2m és 70cm-es rádiók elválasztásának javítására terveztem.
A 2m-es rádiók 3. felharmónikusa sajnos épp a 70-cm-es SSB sáv közelébe esik, ezért a pár W-nál nagyobb 144MHz-es kimenő teljesítmény a 432MHz-en akár meg is akadályozhatja a vételt.  Ha a rádió jó minőségű, és a kimenetén "nincs" felharmonikus, akkor is keletkezhet a hullámvezető (koax), vagy antenna hibákon. Ezek a hibák SWR-t nem okoznak, a leg precízebb SWR méréssel sem deríthetők fel.
Jellemző okok a fémreszelék a kábelfejek dielektrumán, a kábelköpeny oxidációja és az antenna körüli rozsdás csavarok, horganyzott elemek.
A szűrőt ezek alapján a legközelebb az antennához kellene telepíteni- hogy minden addig keletkezett zavarjelet kioltson.
 A szűrő kialakítása a Lomex-ben kapható IP63 védettségű AL dobozba történt, figyelembe véve a belső méreteket, a külső/belső izolációt, a fal minőségét, a csatlakozók beépíthetőségét és a víz védelmet.  A doboz módosítását nem ajánlom.


     

A Szűrő tipusa: 7 pólusú Csebishev

A szűrés hatékonysága kb.: -50dB @ 432MHz

A szűrő beiktatási csillapítása: kb.: -0,3dB  

A szűrő SWR-je: -18dB  @144.300 MHz


 

A szűrő felépítése:

Az átvitel görbéje: 150 (marker1)+280MHz-en a 150-hez képest -55dB a csillapítás értéke
A Szűrő SWR értéke a korábban felvett "0" szinthez képest: -18dB
Látszik a hangolás legfontosabb paramétere: a leszívásnak kell a 144.300MHz környékére esni. (kb 1,1 SWR)
A 2m-es sáv FM részében az elkészült példány 1,3 SWR-el rendelkezett.
Fontos paraméter egy szűrőnél az átviteli sáv
egyenessége és beiktatási csillapítása: Itt együtt látszik a zárótartomány értéke és az áteresztő tartomány beiktatási értéke :-53.24dB  és  0.22dB!


GYÁRTÁS, BEÁLLÍTÁSOK ÉS A BEHANGOLÁS

A készre szerelt szűrő egyetlen fontos, beállíttandó paramétertrel rendelkezik: A fenti SWR paraméterrel.
Ha az jó, jó lesz a beiktatási csillapítás, a szűrés értéke pedig leginkább a doboz és a rezgőkörök kialakításától függ. Fényes, sima, jól zárható AL vagy ónozott vaslemez dobozban biztosan hasonló értéket fog adni az utángyártott példány is.
Műanyag dobozba senki se próbálja meg beépíteni. mert biztosan hibás lesz. 
A tekercsek kialakítását, a lábak meghajtását javaslom lemásolni a fotóról, mert ott minimális módosítás hatalmas minőség romlással járhat.
A doboz fedelének felrakása kis mértékben rontja a paramétereket az általam elkészített példánynál, melynek okát abban látom, hogy a fenéklemez és a dobozfedél belső oldala közé nem sikerült pontosan középre telepítenemm a tekercseket. (bár ez csak ötlet..)

A szűrő középső tekercsének két lábát elválasztó "fal" a maximális szűrési minőség elérésére került be. Feladata a be és kimenet egymástól való takarása. A fal mellett látható piros festés körömlakk, amivel a fal és a doboz közé gyűrt alufóliát rögzítettem. A fólia biztosítja a legjobb fémes átmenetet az egységek között. A fal vagy a fólia elhagyása csupán minimális paraméter romlással jár.

A Mechanikai méretek / javasolt fúrásterv:


A kialakítás:Tapasztalatok a szűrő működésével kapcsolatban:

A szőrő egy könnyed délután megépíthető, az ára pár ezer forint. Amióta megvan, 100W-os VHF (ICOM7400) rádió antennája elé van kötve, a  2m-es vételben nem érzékeltem semminemű gyengülést. 

A 432MHz-es rádión csak akkor hallok "extra zajt" a vételben a 2m-es adása közben, ha az antennák külső felületről visszaverődést kapnak- a külső felületen keletkezik a zaj. PL: a közös tengelyen lévő antennákat ráfordítom a tetőn 3m-re álló körsugárzómnak, és az kezd zajt generálni.  (Ezzel semmit sem lehet kezdeni) 

A használata mellett a 2m-es rádió az FM sávban a szűrő ott megnövekedett SWR-je miatt némileg visszaszabályoz (100W > 80W)  de ez számomra nem okoz problémát.  Mindezek mellett az ár/érték aránya kiváló, ajánlom a megépítését.


A Rádiótechnikában megjelent leírás itt is olvasható!


English short version:

This filter designed for reduce of 3th felharmonic of 144MHz.  If you use 144MHz and 432MHz RIG at time, and your antennas near: The 144MHz 3th harmonic signal will receive in 432MHz SSB band.
The 2m TCVR press of this signal about -40...-60dB to carrier, so if you TX 100W (50dBm) you will TX -10dBm (100uW) in 432MHz.

The isolation between antennas about 60dB , so You receive in 432 band -60...-70dB wide band noise from other TCVR.
It may will shut your receiver for low signals.

This filter can help to reduce the noise, but you can't eliminate all!

Please look the pictures of coils, and copy the curves, angles, dimensions, because it is most inportant.  If you finish, must setting the SWR on 2m band, because it will help to reduce of insertion loss in 2m band.  For these, you mast careful modificate the dimensions of middle coil. ( L2, 3.5mm long )
The L1 and L3 not important. I recommend to use a spectrum analisator for finish settings for quality!
I use in project a high voltage and Q military capacitors, it is important too.  I used the 25pF and 50pF for filter, so the minimal variance allowed.
The copper plates on capacitors helps to modificate the lenght of coils. (it necessary for tuning)

I highly recommend to use this filter below the antenna, because the koaxial cables, ligting protectors in transmission line, connectors are made the intermodulations on your transmission system -so if your TCVR don't TX 3th signals, the cabels are can made it... -if you use more power (50....100W) or your transmission cables get water and oxidated.

Parameters:
Type:
7 pole  Chebishev
Reduce of  signals @ 432MHz> -50dB 
Insertion loss: -0,22dB
Return loss @144.300 MHz : -18dB   (about 1,15 SWR)
SWR in FM segments of 2m band:  <1,3

Sorry for my English :)   Have a nice day!
Látogass el a Ganz Rádióklub facebook oldalára is!
Videók, információk, leírások, fotók...